Kam na luxusní večeři? Do restaurace Grand Cru

Klára Kudrnáčová
10. Červenec 2018

Grand Cru – restaurace, kde kompromis nemá místo Na severním okraji Nového města, na půl cesty mezi nábřežím a rušnou ulicí Na Poříčí, přesto však v klidu a intimitě malé postranní uličky sousedící s Petrským náměstím, se nachází restaurace Grand Cru a vinný bar Lodecká 4. Věhlas těchto podniků se již nějakou dobu šíří Prahou, nic ale nenahradí osobní zkušenost a já se proto vydal přesvědčit se o kvalitách vyhlášené restaurace Grand Cru sám na vlastní oči, uši, nos a především jazyk. Jak moje návštěva dopadla? Splnil tento podnik mé vysoké očekávání? A co je nejdůležitější – doporučil bych jeho návštěvu i vám?

Hlavní chod v podobě telecího filetu s omáčkou z černých lanýžů, telecího taliánu a černého kořenu

Hlavní chod v podobě telecího filetu s omáčkou z černých lanýžů, telecího taliánu a černého kořenu

První dojmy Hlavním motivem interiéru restaurace je dřevo a nutno podotknout, že vypadá skutečně vkusně, ani křiklavě okázale, ani příliš skromně. Sympatický personál se nás ujal ihned po vstupu a my jsme si hned od začátku mohli být jisti, že zde o nás bude dobře postaráno. Poté, co nás obsluha usadila, přišel čas na prozkoumání menu. My jsme v Grand Cru vybírali večeři, přijít sem ale můžete i na oběd nebo si vybrat něco malého k zakousnutí z barového menu.

Palačinky s lesními plody

Palačinky s lesními plody

Jídlo na jedničku s hvězdičkou Z večerního menu jsme si nakonec vybrali následovně. Pro dámu se nejprve nesl zajíc po královsku doplněný o foie gras a ravioly z celeru, tradiční pokrm, který dobře ladil s dalším zvěřinovým chodem, jelením hřbetem s griliášem, lilkovými palačinkami a omáčkou s kachními játry. Já jsem zvolil raviolky plněné pistáciemi s olivovým olejem a vepřová líčka jako předkrm po kterém následoval hlavní chod v podobě telecího filetu s omáčkou z černých lanýžů, telecího taliánu a černého kořenu. Palačinky s lesními plody, resp. s aperolem byly potom nezbytnou sladkou tečkou za výtečnou večeří. A tato večeře skutečně výtečná byla. Když si ale uvědomíte, že šéfkuchaře dělá v Grand Cru slavný Jan Punčochář, o tak velké překvapení se vlastně nejedná.

Náš sommeliér

Náš sommeliér

Víno aneb to nejlepší na konec Restaurace Grand Cru má společné majitele se společností Premier Wines & Spirits a není tak divu, že právě nabídka vín je výkladní skříní celé restaurace a obsahuje i takové legendy jako Chateau Petrus nebo Château Margaux. Nejde však jen o nabídku jako takovou, obsahuje mimochodem více než tisícovku vín, stejně dokonalý je i celý servis okolo. Od volby sklenice podle dané odrůdy přes nabídku párování vína s jednotlivými chody po detailní znalosti všeho, co s nabízenými víny souvisí. Sommeliér zkrátka za šéfkuchařem nikterak nezaostává a vzhledem k tomu, jak jsou ti dva sehraní, je čas strávený v Grand Cru opravdovým zážitkem. Jak budou tedy vypadat odpovědi na otázky, které jsem si položil v úvodu? V restauraci se nám jednoznačně líbilo, jídlo bylo skvělé a sommeliér se taktéž řadí mezi opravdovou špičku ve svém oboru. Restauraci Grand Cru mohu s radostí doporučit!