MatchaTea: velikonoční recepty ze 100% japonského BIO čaje

Tezera Švecová
10. Duben 2020

Pro všechny, kdo hledají zajímavou a zdravou možnost, jak si zpestřit domácí koláčky, sušenky či zmrzlinu, přináší Matcha opravdové potěšení. Pokrmu dodává nejen krásnou zelenou barvu, chuť a aroma, ale také se můžete těšit na antioxidační a další pozitivní účinky na lidský organismus. 

Díky tomu, že se jako velmi jemný prášek snadno rozpouští i ve studené vodě, nabízí široké využití. Se zeleným mletým čajem pak můžete experimentovat nejen při přípravě mléčných nápojů, ale rovněž osvěžujících koktejlů či dezertů, koláčů i čokolád. Dodá jim nejen charakteristickou smaragdově zelenou barvu.

Co je Matcha?

Matcha jsou ty nejkvalitnější čajové lístky, které vyrostly na japonských zastiňovaných čajovnících. Po usušení byly namlety na prášek na pomalu se otáčejících kamenných mlýnech, a tak si zachovaly jak svěží chuť, tak účinné látky. Oproti běžnému čajovému nálevu se u čaje Matcha do těla dostane patnáctkrát více živin, především antioxidanty a dále vitaminy A, B, C, E, P, karoten a aminokyseliny. Ty pomáhají urychlit metabolismus a zhubnout, brání stárnutí, poškození mozkových buněk a jsou prevencí onemocnění srdce. Vznik antioxidantů a jasně zelené barvy čaje způsobuje zastínění čajovníkových polí během závěrečné fáze pěstování. Vláknina je v čaji zachována díky tomu, že konzumujeme přímo čajové lístky, nikoliv jen jejich výluh.

Díky tradičnímu zpracování zeleného čaje Matcha můžeme v tomto jedinečném čaji nalézt velké množství důležitých látek, které působí blahodárně na naše zdraví. Mezi látkami, které nám v sychravém podzimním počasí přijdou vhod, patří antioxidanty, thein, neboli čajový kofein, alkaloid theofylin, která má podobné vlastnosti jako kofein a L-theanin,“ vyjmenovává Petr Patočka, jednatel společnosti Kyosun s.r.o., která patří mezi přední dodavatele bio Matcha Tea do Evropy, MatchaTea.cz.
 

Velikonoční Matcha beránek

Ingredience

– 230 g bezlepkové mouky
– 2 g Matcha Tea
– 4 vejce
– 100 g třtinového cukru
– jeden vanilkový lusk
– 1 prášek do pečiva
– 110 ml rostlinného oleje
– špetka soli
 

Postup

Smícháme všechny ingredience a pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 30-40 minut.
 

Velikonoční Matcha cheesecake

Ingredience

TĚSTO:
– 200 g matcha sušenek
– 50 g másla ghí
 
KRÉM:
– 2x sýr Goldessa light
– 1x odtučněný tvaroh
– 1 bílek (žloutek nepřidáváme kvůli barvě)
– sladidlo
 
MATCHA KRÉM:
– 1 sáček Bio puding s Matcha Tea
– 5 lžic kokosového oleje
– 2 g Matcha Tea
– 100 g sýr Goldessa light

Postup

TĚSTO:
1. Sušenky nejprve rozemeleme v domácím robotu (nebo v pytlíku válečkem).
2. Přidáme změklé máslo.
3. Vypracujeme těsto, které natlačíme do malé formy vyložené pečícím papírem.
4. Dáme do lednice ztuhnout.
 
KRÉM:
1. Sýry, tvaroh a sladidlo společně rozmixujeme v hladký krém.
2. Přidáme bílek a pořádně zamícháme.
Krémovou směs nalijeme na korpus a pečeme na vodní lázni cca 40 minut na 170 °C (dle vaší zkušenosti s troubou).
 
MATCHA KRÉM:
1. Matcha puding uvaříme dle návodu.
2. Dáme vychladit do lednice.
3. Poté přidáme Goldessu, kokosový olej a pytlíček Matcha Tea, a tyčovým mixérem rozmixujeme v hladký krém.
4. Ten naneseme na vychladlý dort a dáme opět do lednice na několik hodin, nejlépe přes noc.
 

Jarní Matcha smoothie

Ingredience

– 1 jablko
– 1 pomeranč
– 2 g Matcha Tea
– pár kapek limetky
– lžička medu
– 1 nízkotučný jogurt

Postup

1. Všechny ingredience kromě čaje matcha vložíme do výkonného mixéru a pořádně rozmixujeme.
2. V šejkru si připravíme matcha v 1 dl vody.
3. Rozmixované ingredience vlijeme zhruba do ¾ sklenice a navrch opatrně přes lžičku začneme lít Matcha Tea, aby vynikla zvlášť barva smoothie a čaje Matcha.
4. Nakonec zamícháme brčkem a můžeme pít.
 

MatchaTea muffiny

Ingredience

– 1 ½ hrnku polohrubé mouky
– ½ lžičky soli
– 1 lžička prášku do pečiva
– 1 lžíce MatchaTea (podle chuti)
– ½ hrnku cukru
– 1 vejce
– 1 hrnek mléka
– 1/3 hrnku rozpuštěného másla
– ¼ hrnku nasekaných vlašských ořechů (pokud máte rádi)

Postup 

1. Předehřejte si troubu na 175 °C, nachystejte si 12 vymazaných muffinových formiček.
2. V jedné míse zamíchejte mouku se solí, práškem do pečiva, MatchaTea a cukrem. 
3. Ve druhé míse smíchejte vejce, rozpuštěné máslo a mléko.
4. Obsah obou misek opatrně smíchejte dohromady a pokud chcete přidejte ořechy.
5. Těsto rozdělte do formiček.
6. Pečte v předehřáté troubě dozlatova zhruba 25 minut. Nechte vychladnout a vyklopte. 
7. Dozdobte podle vašich představ (třeba bílou čokoládou) a můžete podávat.