Odhalte kouzlo makronek přímo ve své kuchyni

Denisa Tatíčková
14. Červenec 2020

Francouzské sněhové pusinky zvané makronky jsou v posledních letech hitem. Důvodem ale není jenom jejich úžasná chuť, která imponuje nejednomu zmlsanému jazýčku, ale také jejich náročná příprava. Nyní však můžete ve své kuchyni přivítat pomocníka, který vám s přípravou makronek pomůže.

Makronka je typicky francouzská cukrovinka, která ke svému názvu ale přišla přes italské slovo macarone, jež se překládá jako sněhová pusinka. A jak by také ne, když recept se ve své podstatě skládá pouze z vaječného bílku, cukru, mandlové mouky a případně potravinářského barviva. O co je ale jednodušší recept, o to složitější je následná příprava. Na pečení makronek si vylámala zuby nejedna zručná cukrářka. Při přípravě tohoto minidezertu hraje totiž roli nejenom kvalita jednotlivých surovin, ale i to, jaká je vlhkost vzduchu, teplota trouby či doba pečení. Jednotlivé piškotky, které se následně slepují dohromady různými krémy, by také měly být všechny stejně velké.

S náročnou přípravou a dávkováním vám nově může pomoci silikonová podložka vytvořená přesně pro pečení makronek. Pořídíte ji například ne eshopu Dortisimo.cz. Přesně čtyřicet dva stejných políček vám pomůže aplikovat sněhové těsto ve stejné míře a rovnoměrně ho propéct tak, aby vznikla makronka. S podložkou se snadno manipuluje a rovněž udržet ji v čistotě a kondici nevyžaduje přílišnou námahu. Takže zatímco se vám makronky budou na této podložce péct, můžete vymýšlet, jakou náplní je slepíte k sobě. Nejčastěji se používá krém s máslovým základem, ochucený různými pastami z ovoce. Další variantou jsou šlehačkové či čokoládové náplně. Úplně první makronky, které vznikly ve Francii ve dvacátých letech minulého století bývaly plněné čokoládovým krémem. Obměna náplní i barevného provedení makronek přišla až s jejich rozmachem, o celých sedmdesát let později.

Odhalte kouzlo pečení pravých francouzských makronek na vlastní pěst – s podložkou na pečení makronek to nebude zase tak těžké!