Petra Stahlová

redakce
29. Listopad 2018

Petra Stahlová, průkopnice veganské cukrařiny u nás, po měsících hledání alternativních surovin a zkoušení inovativních cukrářských postupů vydává unikátní kuchařku Moderní veganské dezerty plnou receptů na čistě rostlinné bázi. Petra Stahlová vystudovala dvě vysoké školy zaměřené na byznys. Nastoupila do rodinné nábytkářské firmy, kterou ale po dvou letech opustila a vydala se na cestu do francouzského města Yssingeaux na nejuznávanější pekařskou a cukrářskou školu. Během dvou let se stala cukrářkou a v Kladně si otevřela  cukrářskou školu, která patří mezi špičky v oboru a jako jediná v Česku je veganská.

 

Otázka
Pocházíte z kuchařské rodiny?
Odpověď
Kdepak, vůbec ne. V naší rodině není žádný profesionální kuchař ani cukrář. Jedna moje babička výborně peče a vaří, ale nevím o nikom, kdo by se touto profesí živil.
Otázka
Kdy jste se rozhodla věnovat cukrařině a následně vydat i svou kuchařku?
Odpověď
Já si vlastně cukrařinu nikdy moc nevybrala, ona si mě ta profese vybrala tak nějak sama. Celý můj život jsem věděla, že bych se chtěla realizovat v gastronomii, ale dlouhou dobu pro mě bylo důležitější vést naší rodinnou nábytkářskou firmu. Až po jejím uzavření několik let zpátky jsem se rozhodla vydat se tímto svým vysněným směrem. Původně jsem do Francie odjela studovat primárně pekařinu, až během studia jsem zjistila, že jsem mnohem lepší cukrář a už jsem u toho zůstala. Na své první cukrářské knížce jsem začala pracovat poté, co jsem se stala vegankou a zjistila, že prakticky neexistuje žádná dobrá veganská cukrářská knížka.
Otázka
Vy jste veganka, co vás k tomuto životnímu stylu přivedlo?
Odpověď
Většinu života jsem byla vegetarián. Vždy jsem byla velmi empatická vůči zvířatům a přišlo mi zvláštní milovat kočky a psy a jíst krávy a kuřata. Dlouhou dobu jsem bohužel žila v iluzi, že když budu kupovat bio vajíčka a bio mléko, tak je všechno v pořádku, že jsou ta zvířátka určitě spokojená. Vegankou jsem se stala letos v lednu a to prakticky z hodiny na hodinu, kdy jsem viděla dokument, který mi naprosto otevřel oči a já například zjistila, že mléčný průmysl (i když bio) je vůči kravám mnohem krutější než ten masný. Po shlédnutí několika dalších dokumentů už jsem si nedovedla představit, že bych toto zacházení se zvířaty chtěla nadále podporovat.
Otázka
Kde hledáte inspiraci?
Odpověď
Hodně na sociálních sítích. I když v současné době se vlastně primárně věnuji předělávání klasických receptur do veganských podob, takže sahám do svých starších receptů a testuji, jak je dělat lépe a bez použití živočišných produktů.
Otázka
Bez jaké ingredience se neobejdete?
Odpověď
Čokolády. Jednoznačně moje nejoblíbenější surovina. Navíc ta tmavá je přirozeně veganská, takže tvoří základ mnoha mých receptů.
Otázka
Jakým směrem byste byla ráda, aby se vaše cukrářská cesta ubírala?
Odpověď
V současné době začínám pracovat na anglické verzi kuchařky a ráda bych ji co nejdříve vyslala do světa. V nadcházejícím roce bych se tak ráda soustředila hlavně na propagaci veganské cukrařiny v zahraničí.
Otázka
Těšíte se, co nového vám vydání kuchařky přinese?
Odpověď
Samozřejmě. Knížka je venku necelý měsíc a já už nevím, kde mi hlava stojí. A nejkrásnější na tom je, že mnoho lidí si se mnou nechce povídat ani tak o té knize, jako spíše právě o samotném veganství. A to mě těší asi nejvíce.
Otázka
Je vaše kuchařka vhodná i pro začínající cukráře?
Odpověď
Určitě ano. Každá kapitola obsahuje recepty jak pro začínající cukráře a cukrářky, tak i pro ty více zkušené. Navíc díky tomu, že cukrařinu učím, tak jsem zvyklá postupy vysvětlovat velmi podrobně. Některé recepty jsou tak na první pohled dlouhé, což je ale dáno právě tím, že se snažím vysvětlit každou maličkost.
Otázka
Jak snadné je sehnat suroviny, které v knížce používáte?
Odpověď
Většinu surovin koupíte v běžné prodejní síti nebo cukrářských obchodech. Je pravda, že některé věci může být obtížnější sehnat, a právě proto jsem si otevřela malý internetový obchod, ve kterém prodávám celou řadu surovin a cukrářských pomůcek, které se právě v mé kuchařské knize objevují.
Otázka
Pro koho je knížka určená? Určitě to nebudou jenom vegani?
Odpověď
To určitě ne. Vegani tvoří vlastně jenom velmi malou část mých klientů, ať už na kurzech či právě při koupi knížky. Já ji nikdy nepsala primárně jenom pro vegany, ráda bych oslovila mnohem širší skupinu cukrářů a cukrářek. Knížka je určena i lidem, kteří nemohou mléko či vejce ze zdravotních důvodů. Stejně tak je bohatým zdrojem informací a inspirace pro všechny, kdo chtějí dělat cukrařinu o něco zajímavěji a moderněji. Ony totiž veganské dezerty nejenom že mohou být stejně dobré jako ty klasické, ale v mnoha případech jsou vlastně i o moc lepší.