Táborská restaurace Goldie láká na českou i mezinárodní kuchyni v moderním pojetí

Klára Kudrnáčová
16. Květen 2018

Restaurace Goldie se nachází v přízemní části táborském hotelu Nautilus. V průběhu uplynulých let stala jednou z nejlépe hodnocených a velmi vyhledávaných restaurací v České republice. V Goldie se zaměřují na českou i mezinárodní kuchyni, kterou vaří v odlehčeném a moderním pojetí. Důraz dbají na použití regionálních a vždy čerstvých surovin.

Interiér působí honosně. Jsou zde vysoké stropy, velká zrcadla a bohatá výzdoba, jejímiž autory jsou místní řemeslníci a známí čeští umělci, včetně Olbrama Zoubka. Z restaurace je krásný výhled Žižkovo náměstí a jeho historické budovy. V letních měsících můžete posedět na útulné terase, která doslova dýchá atmosférou historického centra.

Šéfkuchařem je v Goldie Martin Svatek. On a jeho tým se řídí filozofií, která by se dala shrnout do tří bodů: návrat k přírodě, úcta ke zdraví a svoboda myšlenek. Po celou svoji kariéru se Martin Svatek zaměřuje na českou kuchyni. Má několik medailí, například z IKA Olympiády v Erfurtu, ze soutěže FHA Culinary Challenge v Singapuru a soutěže NRA Culinary Show v Chicagu.

Menu Goldie je v pozitivním slova smyslu překvapivé. Nenaleznete na něm (až na pár výjimek) jídla, která se v mnoha lepších restauracích stále opakují. Naši redakci z předkrmů zaujal Jeseter z vodňanského kaviáru podávaný s vajíčkovým salátem a mazancem, z polévek pak Liškový krém s majoránkovým olejem, sušenými houbami a smetanou. Z hlavních jídel je velmi zajímavý Telecí pavouček s hříbkovou omáčkou či Prso z perličky s kroupetem, jablky v křenu a jalovcovou omáčkou.

Do Goldie můžete zajít i na degustační menu. Jeho cena je 1 250 korun, cena vinného párování 850 korun.