Tereza Willoughby

redakce
17. Prosinec 2018

Kdo nevaří, jako by snad ani nebyl. Ale má význam honit se několik hodin za nadpozemskou chutí pečínky, nebo je lepší uvařit si chutně během půl hodiny a ještě zábavně? Na tyto otázky odpoví Tereza Willoughby, která vydává kuchařku s názvem Bistro doma, složenou z receptů od Moravy po Irsko. Nechoďte pro večeři do bistra za rohem, když doma máte lepší. Zachovejte si chladnou hlavu i nad horkou plotnou. 

Tereza Willoughby, novinářka, zapálená kuchařka a autorka knihy Bistro doma. Vystudovala překladatelství, mediální studia a literární komparatistiku. Její cesta ke knize začala v době, když ji oslovila bývalá kolegyně, zda by nepsala recepty do časopisu Marianne. Nyní můžete na Terezu narazit v TV Seznam.

Otázka
Co pro Vás znamená slovo Dokonalost?
Odpověď
Když není co přidat ani ubrat.
Otázka
Cítíte se být kosmopolitní člověk? Kam nejraději jezdíte na dovolenou a proč?
Odpověď
Provdala jsem se za cizince, takže bych se tak pravděpodobně cítit měla. Nejčastěji jezdíme do Irska za rodinou. Kromě toho ale miluji Paříž a Francii obecně. Snažím se tam často vracet, nejméně jednou do roka.
Otázka
Máte nějakou neřest, za kterou ráda utrácíte?
Odpověď
Knihy a víno. Je to neřest?
Otázka
Utrácíte hodně za jídlo? Jste gurmán? Jakou kuchyni preferujete?
Odpověď
Jídlo je pro mě důležité, za gurmána se tedy považuji. Nejraději mám francouzskou kuchyni, hlavně ale s oblibou objevuji nové chutě. Nemyslím si, že bych za jídlo zbytečně utrácela. Ráda sice kupuji kvalitní základní potraviny, ale hodně vařím doma, snažím se být vynalézavá a všechno spotřebovat do posledního zbytku, tím člověk dost ušetří.
Otázka
Preferujete jídlo v restauraci nebo si radši uvaříte své pochoutky doma? Máte oblíbenou restauraci či nějaký podnik?
Odpověď
Obě možnosti mají něco do sebe. V Praze jsme si oblíbili restauraci Sansho, i když si ji nemůžeme dovolit moc často.
Otázka
Máte vybraný obchod, kde potraviny nakupujete nebo je vám to jedno?
Odpověď
Mám oblíbeného řezníka, zelináře, pekárnu a pána s vajíčky u nás na trhu na Jiřáku. Jinak končím většinou u Rohlíku, protože mi šetří čas a nervy.
Otázka
Jaký je Váš společenský život? Zajdete rádi i do divadla, na koncert, na ples, či do kina?
Odpověď
Připravuji každý týden pořad věnovaný kulturnímu dění, což vyžaduje, abych byla v obraze. Nerada mluvím o věcech, které jsem neviděla nebo neslyšela. Mimo práci ráda chodím do kina, do divadla nebo na koncerty do menších klubů.
Otázka
Jak jste zvládla roli novinářky a současně i roli kuchařky? Co vás přivedlo k tomu vydat svoji kuchařku?
Odpověď
I novináři musí jíst, takže určitě hodně novinářek a novinářů jsou stejní kuchaři jako já. Uvařit večeři po hektickém dni v redakci nepovažuji za superschopnost. Nicméně během samotné přípravy kuchařky to opravdu bylo trochu náročnější, protože jsem samozřejmě všechna jídla vařila sama večer před focením. Když se ale vrátíme na začátek, kuchařku jsem vydala v podstatě úplně náhodou. Před dvěma roky si mě vybrala bývalá kolegyně z časopisu Marianne, abych pro ni psala články o vaření, protože chtěla něco jiného než klasickou kuchařku nebo bloggerku. Na základě této skvělé příležitosti jsem se seznámila s fotografem Robertem Tichým a food stylistkou Denisou Bartošovou a o rok později nás oslovilo nakladatelství Euromedia. A proč nemít vlastní knihu receptů, že? Nahlédnutí do tohoto světa je pro mě nová a zajímavá zkušenost.
Otázka
Kde jste hledala náměty a co vás při práci inspirovalo?
Odpověď
Od začátku jsem se soustředila na recepty, které vás nevyčerpají ani časově, ani finančně. Sama si ráda prohlížím kuchařky zkušenějších kolegů, ale často mě odradí komplikované postupy a suroviny - a říkám si, že si na to raději zajdu do restaurace. U svých čtenářů bych chtěla vyvolat opačný pocit: Když to zvládne ona, tak já taky, vypadá to jednoduše! Recepty sbírám od kamarádů, na dovolené, v restauracích, v babiččiných sešitech. Zapisuji si je do sešitu a ladím je tak, aby pro mě co nejlépe fungovaly. Do kuchařky jsem vybrala ty, ke kterým se vracím nejčastěji.