Uznávaná cukrářka Petra Stahlová vydává unikátní kuchařku Moderní veganské dezerty plnou receptů na čistě rostlinné bázi

redakce
26. Listopad 2018

Je libo makronky, čokoládovou pěnu, briošky, croissanty, glazované dorty, crème caramel, a to vše bez vajec, másla, mléka či smetany? Ale samozřejmě! Průkopnice veganské cukrařiny u nás, Petra Stahlová, strávila měsíce hledáním alternativních surovin a zkoušela inovativní cukrářské postupy. Snaha se vyplatila a Petra dokázala zdánlivě nemožné. Pomocí jí byly tradiční francouzské receptury, na jejichž základě vytvořila dezerty čistě rostlinného původu – zdravější, svěžejší a chuťově mnohdy zajímavější než originální verze. Vznikla tak kuchařka s názvem Moderní veganské dezerty, jež zahrnuje celkem 75 skvělých receptů, které jsou rozděleny do sedmi kapitol: Pečení, Tartaletky, Dezerty, Servírované dezerty, Zmrzliny, Pralinky a Drobnosti.

 „Nikdy v životě jsem nezažila tak naplňující pocit, jako když nyní lidé ochutnávají mé dezerty a nechtějí věřit tomu, že jsou veganské. Poprvé mám pocit, že má moje práce opravdu smysl," s radostí konstatuje Petra Stahlová. Tato kuchařka zaručeně nadchne nejen vegany, ale všechny mlsouny, obzvláště pak alergiky na mléko či vejce nebo ty, kdo chtějí jíst dietněji. Kniha nenabízí pouze recepty, ale také mnoho užitečných informací o potřebném kuchyňském vybavení, o klasických i alternativních cukrářských surovinách, včetně rozsáhlého textu na téma „čokoláda a práce s ní“.

„Každá kapitola obsahuje jak recepty pro začínající cukráře, tak i pro ty pokročilejší. Pokud tedy s cukrařinou teprve začínáte, není třeba se vůbec bát – soustřeďte se nejprve na recepty snadnější a postupně se získanými novými znalostmi se přesuňte k těm o něco složitějším,“ vzkazuje Petra Stahlová. Petra se o svůj cukrářský um dělí na stránkách kuchařky nebo v kurzech cukrářské školy, kterou provozuje v Kladně. Maximální počet účastníků jednotlivých kurzů je 6, což zaručuje individuální přístup jak vůči absolutním začátečníkům, tak i těm pokročilejším.

Petra Stahlová ve 31 letech opustila léta budovanou kariéru v managementu v rodinné firmě a rozhodla se naplno věnovat svému koníčku - cukrařině. Nejprve vystudovala ve Francii kombinovaný program pekařiny a cukrařiny, po krátké stáži ve Velké Británii se vrátila domů a otevřela si malou zakázkovou cukrárnu. Zájem byl ovšem tak veliký, že se z cukrárny velmi rychle stala cukrářská škola. Inovovat klasické recepty začala Petra až po kurzu u Jordiho Bordase v Barceloně a v kurzech ve své cukrářské škole následně začala zaměňovat vajíčka za pektin a ukazovat studentům, jak dělat lahodné krémy s úžasnou konzistencí bez nutnosti přidání másla. Zúčastnila se též přednášky australského aktivisty Jamese Aspeyho, která jí přinesla definitivní rozhodnutí vyrábět dezerty kompletně vegansky. Kuchařka Moderní veganské dezerty vychází 10. listopadu 2018 za cenu 649,- Kč.

Soutěž o 3 výtisky knihy Moderní veganské dezerty

Soutěžte s námi o 3 výtisky knihy Moderní veganské dezerty.

Soutěžní otázka: Kolik kapitol má kniha Moderní veganské dezerty?

a) 4

b) 7

c) 10

Odpovědi zasílejte na email souteze@dokonalostsama.cz do 9.12.2018. Do předmětu prosím uvádějte název článku nebo soutěže.