Zamilujte si sladké koláče s neobvyklým ovocem kaki

Je tu podzim a sním i řada ovoce, která na pultech obchodů v létě chyběla. Kaki Persimon Bouquet  je označováno jako "pokrm bohů". Aby ne, je to sladké a šťavnaté ovoce, které navíc neobsahuje žádná semínka, snadno se krájí a nemusí se loupat. 

Oranžové kaki je neobjeveným pokladem podzimu. Zaslouží si však velkou pozornost, a to nejenom díky lahodné sladké chuti a všestranné použitelnosti, ale také pro své výživové hodnoty. Plodům pocházejícímu původně z Asie propadli již staří Řekové a nazývali jej „ovocem bohů“. To nejlepší kaki dnes roste ve Španělsku a najdete jej pod značkou Persimon Bouquet. Objevte neodolatelnou chuť tohoto ovoce bez pecek a užijte si jej čerstvé nebo ve skvělých sladkých receptech. Připravte si křehké koláče s originální ingrediencí. Jejich příprava je velmi snadná a po výsledku se jenom zapráší.

Koláč s kaki a drobenkou

Na tento koláč budete potřebovat běžnou formu o průměru asi 22 centimetrů. Celková doba přípravy je hodina.

Potřebovat budete:
Na koláč:
1 kaki Persimon Bouquet
1 vejce
4 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
kůra z 1 citronu
100 ml mléka
1 hrnek (o objemu 250 ml) polohrubé mouky + na vysypání formy
1 lžička prášku do pečiva
50 ml oleje + na vymazání formy


Na drobenku:
2 lžíce cukru
špetka mleté skořice
3 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce másla


Vejce utřete s cukry a kůrou z citronu do světlého krému. Přidejte mléko, mouku, prášek do pečiva a nakonec zlehka zapracujte olej. Troubu předehřejte na 180°C.  Formu na koláč vymažte olejem a vysypte moukou. Kaki Persimon Bouquet nakrájejte na měsíčky. Do misky dejte cukr, skořici, mouku a máslo, prsty rozdrobte v drobenku. Do formy rovnoměrně rozprostřete těsto, navrch dejte kaki a  zasypte drobenkou. Koláč pečte dozlatova, asi 45 minut. Že je upečený poznáte tak, když do něj zapíchnete špejli, a ta po vytažení zůstane suchá. Koláč nechte na mřížce vychladnout, nakrájejte a podávejte.

Křehký koláč s kaki

Tento koláč úžasně vypadá a skvěle chutná. Hezky se bude vyjímat například vedle ranní kávy. Na 4 porce budete potřebovat 4 formičky o průměru 12 cm. Přípravy zaberou zhruba hodinu.

Nachystejte si:
Na těsto:
140 g studeného másla + na vymazání formiček
180 g hladké mouky + na podsypání
špetka soli
2 lžíce kakaa
2 lžíce studené vody


Na náplň:
3 - 4 kaki Persimon Bouquet
250 g měkkého tvarohu
2 lžíce třtinového cukru
kůra a šťáva z 1 citronu

Připravte si těsto. V míse vidličkou zapracujte studené máslo s moukou, solí a kakaem do drobenky, poté přidejte studenou vodu a vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do potravinářské fólie a nechte v ledničce alespoň 30 minut odpočinout. Poté předehřejte troubu na 180°C. Formičky vymažte máslem. Odpočinuté těsto si rozdělte na 4 stejně velké části. Vyválejte je na pomoučněné ploše do velikosti o něco větší než jsou formičky. Přendejte je opatrně do formiček a vytvarujte. Dno propíchejte vidličkou. Na těsto rozložte pečicí papír, nasypte navrch suché fazole a pečte v troubě asi 7 minut. Nechte trošku vychladnout. Mezitím vyšlehejte tvaroh s cukrem, kůrou a šťávou z citronu do krému. Kaki Persimon Bouquet nakrájejte na tenčí kolečka a ty pak ještě na polovinu. Na předpečené korpusy rozdělte tvarohový krém a nahoru tvarujte z kaki plátků tvar růže. Vložte do trouby a pečte ještě asi 15 minut. Podávejte.

Kaki Persimon Bouquet dozrává v okolí španělské Valencie. Pod horkým středozemním sluncem rostou plody plné šťavnaté sladké chuti obsahující vitamíny, minerály, antioxidanty a vlákninu. Vyzkoušejte tento málo známý plod podzimu a zamilujte si kaki sezónu! Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání od konce října např. v obchodní síti Kaufland, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 8 – 18 Kč za kus. Více informací na www.nejkaki.cz.