Kde sehnat ty nejlepší delikatesy od kávy až po čokoládu?

Ondřej Petera
28. Září 2020

Káva Fanatico Zambia, 359 Kč

Kávu Zambia Kasama Estate charakterizuje středně vysoká kyselost doprovázená s nasládlou chutí. Na patře jsou znatelné tóny květin a citrusových plodů a lahodnou krémovou stopou.

Historie kávy v Zambii je poměrně nedávná. Byla zavedena v polovině dvacátého století misionáři, kteří přinesli semena z Keni a Tanzanie, takže je zdrojem, který je stále neznámý, neobvyklý a obtížně dosažitelný. Toto pozdní začlenění má své výhody, protože výrobci Zambie dováželi a vyvíjeli modernější systémy kontroly jakosti a zpracování, stejně jako zavlažovací techniky, pomocí kterých lze kompenzovat nedostatek dešťů. 

Odrůdy Bourbon a Catimor se pěstují na severu země, v nadmořské výšce 1400 m a při průměrné teplotě 20 °C. Přiměřená kontrola půdy a zavlažování a hojné slunce umožňují plné rozvinutí plodů kávových stromů, které vedou ke vzniku objemných třešní s velkými a stejnorodými zrny. Nejlepší z těchto zrn jsou klasifikovány jako AAA. Po propláchnutí a sušení se dopravují po silnici nebo vlakem přes Tanzanii do vzdáleného přístavu Dar es Salaam.

Jedná se o plnou káva s jemnou a příjemnou chutí, s ovocnými tóny a výbornou kyselostí. Má složitou, čerstvou vůni, s bylinnými nuancemi, které ji mezi ostatními africkými kávami dělají jedinečnou. Díky svému dobře vyváženému tělu je vynikající na jakýkoliv způsob. Doporučujeme ji připravit buď ve filtru, nebo jako espresso.

Káva Fanatico Kenia AA Plus, 310 Kč

Jedna z nejlepších káv Arabica na světe, která okouzlí intenzivním ovocným aroma. Výrazně doporučujeme podávat černou kávu, díky které vynikne dokonalé aroma.

Jen málo káv má takovou osobitost jako káva Kenia AA Plus. Její intenzivní chuť probouzí skryté vášně a žádný milovník kávy by si ji neměl nechat ujít. Perfektní pro French pressy a kávovary s filtrem, které z kávy vytáhnou to nejlepší. Doporučujeme podávat černou kávu bez mléka.

La Mexicana je tradiční španělská pražírna s historií od roku 1890. Káva od La Mexicany se vyznačuje intenzivním aroma. Jméno pražírny pochází od mladé mexičanky, která se v roce 1890 rozhodla přijet do země svých rodičů – Španělska. Protože neměla mnoho peněz, ale byla velmi podnikavá a šikovná, otevřela si malý krámeček s kávou. Její oblíbenost postupně rostla a dobyla srdce mnoha lidí. Rodina se drží tradice dodnes a značka byla na její počest pojmenována La Mexicana.

Rubínová Čokoláda s jahodami 48%, Rafa Gorrotxategi, 215 Kč

Ručně zpracována rubínová 48% čokoláda z nejlepšího kakaa zvýrazněna jahodami a okvětními lístky růží. Rubínová čokoláda je nový druh zajímavé růžové barvy, vyrobený z růžových kakaových bobů odrůdy Ruby, který nebyl nijak upravený barvivy ani ochucovadly. Dosud existovali tři základní typy čokolády: Hořká čokoláda, mléčná čokoláda, a bílá čokoláda. Čtvrtý typ rubínová čokoláda (ruby) má specifickou vůni a chuť, která ji odlišuje od dosavadních tří typů čokolád. Není hořká, mléčná, ani výrazně sladká. Nadchne jemností, hladkostí i intenzitou, která potěší Vaše chuťové buňky.

Rafa Gorrotxategi je třetí generací baskických cukrářů rodiny Gorrotxategi. Od dětství se věnuje cukrařině, postupně získával zkušenosti na mnoha praxích a kurzech po Německu, Francii a v samotném Španělsku, kde doposud spolupracuje s nejznámějšímí šéfkuchaří: Arzak, Berrasategui, Atxa, Subijana. V jejich restauracích ověnčených 3 hvězdičkami Michelin, lze vychutnat jeho cukrářské výtvory jako Xaxu apod. Řadu let patří Rafa mezi světové cukrářské špičky a dělá radost mnoha gurmánům.

Fíky v čokoládě se solí a karamelem, Rabitos Royale, 199 Kč

Královské fíky plněné karamelem se solí – Rabitos Royale – jsou nejjemnější středozemní fíky plněné karamelem se solí a máčené v mléčné čokoládě.

La higuera je španělský výraz pro biblický strom fíkovník, který se pěstoval od Asie až po celou oblast Středomoří. Jeho plod – fík – byl jednou z nejvíce vyhledávaných pochoutek napříč středomořskými kulturami po celou historii lidstva. Fík je významný nejen pro svou chuť, ale i pro své výjimečné nutriční vlastnosti.

Byl to oblíbený pokrm Platona, ve skutečnosti je známý jako ovoce filozofů. La higuera je rodinný podnik založený v roce 1989. Který se nachází v Extramaduře, konkrétně v obci Almoharín, která je proslulá po celém Španělsku pro své vynikající fíky. Tato oblast má privilegované klima, které umožňuje pěstování unikátní odrůdy fíků zvané „calabacita“, které se vyznačují svou zralostí, a nádhernou sladkostí.