Smyslné chutě s Menu Gold: Recepty, které povznesou každý den

Masové kuličky v rajčatové omáčce s bulgurem

4 porce

Ingredience:

  • 400 g bulguru Menu Gold
  • slunečnicový olej
  • zeleninový vývar
  • 500 g mletého hovězího masa (ideálně krk)
  • 1 vejce
  • 1 lžíce strouhanky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce cukru
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • čerstvá bazalka
  • sůl
  • pepř

Postup:

Bulgur na pár vteřin zarestujeme na oleji, poté zalijeme dvojnásobným množstvím vývaru a chvíli provaříme. Sundáme z plotny a necháme pod pokličkou dojít. Mleté hovězí maso osolíme, opepříme, přidáme vejce a zahustíme strouhankou. Promícháme a ze směsi vytvarujeme kuličky. Na oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme lžíci cukru, drcená rajčata a důkladně promícháme. Vložíme masové kuličky a „zatáhneme“ v základu. Vložíme do trouby rozehřáté na 160 °C a pečeme cca 40 minut. Po změknutí vyjmeme kuličky a omáčku rozmixujeme do hladka. Dle chuti dosolíme a ochutíme nasekanou čerstvou bazalkou.

Minestrone- Původem italská zeleninová polévka s fazolemi a rýží

4 porce

Ingredience

  • 50 g fazole barevné Menu Gold
  • 50 g fazole bílé Menu Gold
  • 80 g kulatozrnné rýže Menu Gold
  • 20 g petržele
  • 40 g mrkve
  • 20 g celeru
  • bobkový list
  • pepř celý 
  • nové koření
  • 200 g drcených rajčat
  • čerstvá bazalka
  • 40 g parmezánu
  • sůl

Postup:

Fazole den předem namočíme do vlažné vody. Druhý den slijeme a v čisté vodě uvaříme do měkka. Rýži uvaříme podle návodu na obalu. Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na kostky a spolu s kořením vložíme do 1 l studené osolené vody. Až je kořenová zelenina uvařená „na skus“, přidáme drcená rajčata a přivedeme k varu. Přidáme uvařené fazole a rýži. Dochutíme nakrájenými lístky bazalky a nastrouhaným parmezánem. Podáváme samostatně nebo s bílým pečivem.

Teplý jáhlový salát s pečenou zeleninou

4 porce

Ingredience:

  • 120 g cizrny Menu Gold
  • 400 g jáhel Menu Gold
  • 400 g cukety
  • 400 g lilku
  • 400 g papriky
  • 200 červené cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 400 g krémového balkánského sýru
  • 80 g rukoly
  • Tymián
  • Citron
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Cizrnu namočíme ideálně přes noc do studené vody a druhý den v nové vodě uvaříme do měkka. Scedíme a necháme vychladnout. Jáhly spaříme a uvaříme podle návodu na obalu. Cuketu, lilek, papriku a cibuli očistíme a nakrájíme na stejně velké kostky. Promícháme s olivovým olejem, osolíme a opepříme. Vložíme do pekáče a pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C cca 20-30 minut. Během pečení párkrát promícháme. Na posledních 5 minut vmícháme cizrnu a nasekaný tymián. K upečené zelenině přidáme jáhly, promícháme a necháme vychladnout. Poté přidáme rukolu a zakápneme citronovou šťávou. Podáváme s nočky z krémového balkánského sýru.

Tortilly z červené čočky

4 porce

Ingredience:

  • 160 g červené čočky Menu Gold
  • 260 ml vody
  • 80 g čerstvého špenátu
  • 80 g sušených rajčat v oleji
  • 160 g fety
  • 120 g rajčat
  • 120 g řeckého bílého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • Slunečnicový olej
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Červenou čočku propláchneme a namočíme přes noc do studené vody. Druhý den osolíme, rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme 5 minut odpočinout. Nepřilnavou pánev potřeme olejem a po celém dně roztáhneme těsto v tloušťce asi 2 mm. Opečeme z obou stran. Do jogurtu vmícháme utřený česnek, lžíci olivového oleje, osolíme a opepříme. Hotové placky plníme špenátem, který jsme ochutili olejem ze sušených rajčat. Poklademe nakrájenou fetou, čerstvými i sušenými rajčaty a jogurtovým dresinkem. Zabalíme do tortill a podáváme.

Více o produktech naleznete na menugold.cz