
Masové kuličky v rajčatové omáčce s bulgurem
4 porce
Ingredience:
- 400 g bulguru Menu Gold
- slunečnicový olej
- zeleninový vývar
- 500 g mletého hovězího masa (ideálně krk)
- 1 vejce
- 1 lžíce strouhanky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce cukru
- 1 plechovka drcených rajčat
- čerstvá bazalka
- sůl
- pepř
Postup:
Bulgur na pár vteřin zarestujeme na oleji, poté zalijeme dvojnásobným množstvím vývaru a chvíli provaříme. Sundáme z plotny a necháme pod pokličkou dojít. Mleté hovězí maso osolíme, opepříme, přidáme vejce a zahustíme strouhankou. Promícháme a ze směsi vytvarujeme kuličky. Na oleji zarestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme lžíci cukru, drcená rajčata a důkladně promícháme. Vložíme masové kuličky a „zatáhneme“ v základu. Vložíme do trouby rozehřáté na 160 °C a pečeme cca 40 minut. Po změknutí vyjmeme kuličky a omáčku rozmixujeme do hladka. Dle chuti dosolíme a ochutíme nasekanou čerstvou bazalkou.

Minestrone- Původem italská zeleninová polévka s fazolemi a rýží
4 porce
Ingredience
- 50 g fazole barevné Menu Gold
- 50 g fazole bílé Menu Gold
- 80 g kulatozrnné rýže Menu Gold
- 20 g petržele
- 40 g mrkve
- 20 g celeru
- bobkový list
- pepř celý
- nové koření
- 200 g drcených rajčat
- čerstvá bazalka
- 40 g parmezánu
- sůl
Postup:
Fazole den předem namočíme do vlažné vody. Druhý den slijeme a v čisté vodě uvaříme do měkka. Rýži uvaříme podle návodu na obalu. Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na kostky a spolu s kořením vložíme do 1 l studené osolené vody. Až je kořenová zelenina uvařená „na skus“, přidáme drcená rajčata a přivedeme k varu. Přidáme uvařené fazole a rýži. Dochutíme nakrájenými lístky bazalky a nastrouhaným parmezánem. Podáváme samostatně nebo s bílým pečivem.

Teplý jáhlový salát s pečenou zeleninou
4 porce
Ingredience:
- 120 g cizrny Menu Gold
- 400 g jáhel Menu Gold
- 400 g cukety
- 400 g lilku
- 400 g papriky
- 200 červené cibule
- 4 lžíce olivového oleje
- 400 g krémového balkánského sýru
- 80 g rukoly
- Tymián
- Citron
- Sůl
- Pepř
Postup:
Cizrnu namočíme ideálně přes noc do studené vody a druhý den v nové vodě uvaříme do měkka. Scedíme a necháme vychladnout. Jáhly spaříme a uvaříme podle návodu na obalu. Cuketu, lilek, papriku a cibuli očistíme a nakrájíme na stejně velké kostky. Promícháme s olivovým olejem, osolíme a opepříme. Vložíme do pekáče a pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C cca 20-30 minut. Během pečení párkrát promícháme. Na posledních 5 minut vmícháme cizrnu a nasekaný tymián. K upečené zelenině přidáme jáhly, promícháme a necháme vychladnout. Poté přidáme rukolu a zakápneme citronovou šťávou. Podáváme s nočky z krémového balkánského sýru.

Tortilly z červené čočky
4 porce
Ingredience:
- 160 g červené čočky Menu Gold
- 260 ml vody
- 80 g čerstvého špenátu
- 80 g sušených rajčat v oleji
- 160 g fety
- 120 g rajčat
- 120 g řeckého bílého jogurtu
- 1 stroužek česneku
- Slunečnicový olej
- Sůl
- Pepř
Postup:
Červenou čočku propláchneme a namočíme přes noc do studené vody. Druhý den osolíme, rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme 5 minut odpočinout. Nepřilnavou pánev potřeme olejem a po celém dně roztáhneme těsto v tloušťce asi 2 mm. Opečeme z obou stran. Do jogurtu vmícháme utřený česnek, lžíci olivového oleje, osolíme a opepříme. Hotové placky plníme špenátem, který jsme ochutili olejem ze sušených rajčat. Poklademe nakrájenou fetou, čerstvými i sušenými rajčaty a jogurtovým dresinkem. Zabalíme do tortill a podáváme.
Více o produktech naleznete na menugold.cz