Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

redakce
11. Září 2019

Pohanka se řadí mezi superpotraviny, bohužel je často opomíjenou surovinou, kterou najdeme jen ve zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci, neboť obsahuje různé vitamíny a minerální látky blahodárné pro náš organismus. Kdo by ji však hledal mezi obilovinami, ten by se mýlil. Pohanka patří mezi tzv. pseudocereálie. Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit na sladko i na slano.

Bez čeho? Bez lepku!

V souvislosti se stravováním se pojem „bezlepková potravina“ objevuje čím dál častěji a pro ty, kteří trpí alergií či intolerancí, se mu musí vyhýbat. Geny pro zvýšené riziko citlivosti k lepku dnes nese až 40 % populace. „Každému, především co se zažívání týče, omezení lepku jen prospěje. Není nutné ho ze stravy vyloučit úplně, ale zkuste nadbytek pšenice v jídelníčku nahradit dalšími druhy obilovin,“ říká nutriční a výživová specialistka Kristýna Ostratická.

Lepku se na naše talíře dostane v dnešní době daleko více než v minulosti, a proto je omezení nadbytku pšenice v jídelníčku jedině vítané. „K snídani chléb, k obědu knedlík, těstoviny či zahuštěná omáčka, ke svačině koláček a k večeři další pečivo. Problémem dnešní doby není ani tak konzumace lepku jako takového, ale jeho množství a četnost v naší stravě,“ říká výživová specialistka. Bezlepkové potraviny, které s oblibou konzumujeme, jsou například rýže, brambory, luštěniny a právě pohanka, která má zázračné účinky na náš organismus. Pomáhá při léčbě žilních chorob díky obsahu vitamínu P (rutinu). Mimo jiné také podporuje trávicí systém, regeneruje jaterní buňky, snižuje vstřebávání cholesterolu a je významným zdrojem vlákniny.

Pochutnejte si na pohance

Na zvýšenou poptávku bezlepkových potravin rychle reagují i výrobci. A pohanka vám umožní konzumaci na sladko i na slano. Na tomto superfood si však můžete smlsnout i k svačince. Český výrobce müslli, společnost Emco, vyrábí pohankové Mysli na zdraví s příchutí Jahody & mandle a Čokoláda & mandle. Sáhnout můžete i po bezlepkových ořechových či ovocných tyčinkách. Přísun pravidelných svačinek zajistí produktový box „Bez doteku lepku“, který obsahuje 20 oblíbených bezlepkových výrobků. Skrývají se v něm 4 ks Mysli na zdraví, ale dalších 16 ks ořechových a 100% ovocných tyčinek. Dopřejte svému žaludku odlehčení v podobě bezlepkové snídaně i svačiny. Produktový box „Bez doteku lepku“ si můžete objednat na www.emco.cz za 575 Kč s dopravou zdarma.