Lehká a zdravá letní strava s Menu Gold

Léto je v plném proudu. Během dlouhých letních dnů můžete čerpat vitamin D ze slunečního svitu, přirozeně máte méně hlad, více času na sport a celkově toho za den stihnete víc. Jestli chcete své lepší kondici a dobrému pocitu ze sebe sama ještě trochu pomoci, upravte si jídelníček do „letní verze“.

Na co si dát pozor z hlediska zdravé výživy

V létě sledujte především denní příjem konzumovaného množství zeleniny. Půl kilem zeleniny i více denně, lze tělu dodat značnou část vody k potřebné hydrataci, vlákninu i celkové množství tráveniny pro správnou peristaltiku střev. Sladkosti nahraďte sezónním ovocem, bohatým na vitaminy a minerály. Těžká tučná jídla, červené maso a vnitřnosti v jídelníčku zredukujte. Mnoho lidí se v tomto období plném různých činností odbývá rychlou studenou stravou v podobě suchého pečiva, uzenin, paštik, sýrů, sladkostí, káviček, jogurtů, kousků zeleniny a tyto jídla se stereotypně opakují, což má u spousty z nich za následek malátnost, unavenost, nechuť k jídlu, plynatost a nevolnost.

Jaké potraviny kombinovat a jaké ne

V létě dejte přednost jídlům bez masa, které obsahují méně živočišných tuků. „Doporučujeme konzumovat zeleninové polévky, které můžeme zahustit a doplnit o komplexní sacharidy snadno stravitelnými luštěninami jako červenou čočkou, čočkou berglinsen nebo čočkou beluga, fazolkami, mladou sójou,“ uvádí Mgr. Milan Merva z Menu Gold. Zeleninová rizota lze připravit tradičně z rýže nebo lze použít quinou, bulgur nebo celozrnný kuskus. Pro ty, kteří potřebují více zasytit, je ideální zeleninová rizota obohatit o rostlinné tuky (avokádo, semena nebo oleje – dýňový, olivový, konopný).

Správně zvolené potraviny dokáží v létě ochladit

Během horkých dnů je vhodné konzumovat potraviny, jež ochladí a osvěží organizmus. Z ovoce sem patří především subtropické plody (kiwi, pomeranče, grepy, banány). Druhů syrové zeleniny přirozeně ochlazujících tělo je spoustu. Zásadní vliv má obsah vody v nich. Hotovým ochlazovačem je zelená zelenina (celer, řapíkatý celer, špenát, zelí, zelené saláty, okurky, cukety, čekanka), ředkvičky, rajčata a vařené brambory a batáty. Tyto potraviny skvěle doplní ryby a mořské plody, které mohou být přes léto podstatným zdrojem bílkovin. Skvělými svačinkami v letním období jsou smoothie koktejly. Nebojte se kombinovat ovoce se zeleninou doplněnou o ořechová másla, chia semínka nebo alternativní mléka (mandlové, rýžové, ovesné).

Čočkový salát s pečenými paprikami

Ingredience:

  • 200 g čočky beluga Menu Gold
  • 4 zelené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 šalotky
  • 160 g sušených rajčat
  • plocholistá petrželka
  • 360 g fety
  • sůl
  • pepř

Postup:

Zelené papriky den předem vložíme do trouby rozpálené na 250 °C a zprudka pečeme cca 10 minut. Jakmile se na slupkách paprik vytvoří puchýřky, vytáhneme je z trouby, přikryjeme a necháme 10 minut odstát. Poté nám půjdou krásně oloupat. Ještě teplé je nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájený česnek, zalijeme olivovým olejem, osolíme a necháme přes noc marinovat.  Čočku beluga vložíme do vroucí vody a vaříme cca 25 minut, aby zůstala al dente. Na oleji z paprik orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku, přidáme sušená rajčata, marinovanou papriku a uvařenou čočku. Vše spolu prohřejeme, osolíme a pepříme dle chuti. Na závěr přidáme nasekanou petrželku.  Fetu rozdrobíme na menší kousky a podáváme společně s čočkovým salátem.

Více na menugold.cz

Rajčatovým bulgur se salátem a mozzarellou

Křehký listový salát s medovým dresingem, rajčatovým bulgurem a mozzarellou. 

Ingredience:

  • 200 g bulguru Menu Gold
  • 60 g rajčatového protlaku
  • 45 ml olivového oleje
  • 340 g směsi listových salátů
  • 80 g papriky
  • 80 g cherry rajčat
  • 80 g okurku
  • 2 mozzarelly
  • Sůl, pepř
  • 10 ml vinného octu
  • 15 g medu
  • 2 lžičky hořčice

Postup:

Bulgur promícháme s trochou oleje a rajčatovým protlakem a vložíme do dvojnásobného množství vroucí vody. Krátce povaříme, zakryjeme poklicí a necháme 20 minut odstát. Poté promícháme a necháme vychladnout. Z oleje, vinného octu, medu a hořčice vymícháme dresing. Zeleninu nakrájíme, smícháme se salátem a zakápneme dresingem. Osolíme a opepříme podle chuti. Servírujeme s plátky mozzarelly a vychlazeným bulgurem.

Jáhlové placky s krůtím špízem a tzatziki

Ingredience Placky:

  • 250 g jáhel Menu Gold
  • 75 g mrkve
  • 75 g cukety
  • 2 vejce
  • 150 g cibule
  • 21 g kvasnic
  • 2 lžíce hladké mouky

Tzatziki:

  • 400 g okurky hadovky
  • 200 g řeckého bílého jogurtu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • snítka kopru
  • stroužek česneku
  • citrón

Špíz:

  • 500 g krůtích prsou
  • 60 g červená cibule
  • 120 g papriky
  • 100 g klobásy
  • slunečnicový olej 
  • sůl, pepř

Postup:

Jáhly spaříme horkou vodou a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme cca 15 minut do měkka. Zbytek vody scedíme a jáhly necháme vychladit. Poté k nim přidáme najemno nastrouhanou mrkev a cuketu, vejce, nadrobno nakrájenou cibulku, rozdrobené kvasnice a dochutíme solí a pepřem. Dobře promícháme a zahustíme hladkou moukou. Z těsta vytvarujeme placky o tloušťce cca 1,5 cm, které necháme 25 minut na teplém místě vykynout a poté je pomalu smažíme dozlatova z obou stran.  Na tzatziki nastrouháme okurky, které osolíme, necháme 15 minut odpočinout a poté z nich vymačkáme vodu. Jogurt osolíme, opepříme a vmícháme do něj olivový olej a nasekaný čerstvý kopr. Vše spojíme a ochutíme česnekem a citrónovou šťávou. Maso na špízy nakrájíme na větší kostičky, osolíme a pepříme. Dále si nakrájíme Papriku, červenou cibuli i klobásu nakrájíme na zhruba stejně velké části. Maso a zeleninu střídavě napichujeme na špejli. Špízy opékáme ze všech stran na