Slavnostní tabule inspirována Evropou

Chuť není pouze výsadou aristokracie, dvorské kultury evropské, arabské nebo čínské minulosti, ani zcela novou záležitostí současných labužníků. V dějinách lidské společnosti patřil kalorický příjem mezi zcela zásadní téma. O to více si můžeme považovat doby dostatku, která rozvíjela i oblast gastronomie. A to i v otázkách lidové kultury, kam příprava pochutin, zcela jistě patří. Každá země připravuje lahůdky, kam zakomponovává typické ingredience dané země. Mlékárna Valašské Meziříčí inspiruje za pomocí tradičních českých výrobků k přípravě cukrovinek s chutěmi, které jsou více evropské. Nechte se inspirovat a ohromte své přátele či širší rodinu slavnostní tabulí, která bude trochu jiná a přitom delikatesní. Přesvědčte se sami, protože lahodí nejenom oku, ale i výborně chutnají. Vytvořte Čokoládové sachrové krychle s vločkou, Bavorské Kissinger s vlašským ořechem nebo Pepřové oříšky tak zvané Pfeffernüsse, perníčky inspirované našimi germánskými sousedy.

„Letošní rok jsme našim studentům umožnilo zapojit se do projektu Mlékárny Valašské Meziříčí a středočeského zámku Loučeň, pro které jsme připravili za použití surovin mlékárny netradiční cukroví v duchu chutí Evropy,“ uvádí Milena Jandová, vedoucí odborného výcviku obor cukrář SOU společného stravování Poděbrady. „Práce bavila jak nás, tak studenty a po shlédnutí dekorací na zámku Loučeň jsme na práci našich dětí právem hrdí. Důležité pro školu je pak ukazovat zpracování kvalitních surovin, mezi které česká mlékárna Valašské Meziříčí rozhodně patří,“ dodá paní Jandová.

„Projekt chutě Evropy nás velice zaujal, a tak jsme neváhali zapojit se do něj. Z výsledku máme radost, cukroví nejenom pěkně vypadá, ale výborně chutná,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. „Nechte se inspirovat i vy o oživte svůj stůl trochu jinými chutěmi. První jsme vybrali chutě našich německých a rakouských sousedů v podobě Čokoládové sachrové krychle s vločkou, Bavorské Kissinger s vlašským ořechem a Pepřových oříšků tak zvaných Pfeffernüsse. Silvestr nebo jiná větší oslava může být doma, a přitom v evropském duchu,“ dodává Zuzana Pavelková.

Bavorské Kissinger s vlašským ořechem

Doba přípravy: 6 hodin

Ingredience:

  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 5 g skořice
  • 150 g cukr moučka
  • 150 g vlašské ořechy
  • 300 g hladké mouky
  • 6 g prášku do pečiva

Na polevu:

  • 200 g vlašských ořechů
  • 200 g ostřejší marmelády nebo podle vlastní chutě
  • 150 g čokolády
  • 50 g Čerstvé smetany z Valašska ke šlehání

Postup:

V míse zpracujeme prosátou mouku s kypřicím práškem, nakrájené máslo, vejce, skořici, cukr a mleté ořechy na pevné těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v chladu asi 2 hodiny odpočinout. Z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm a vytvoříme tvary kolečka nebo čtverce o průměru asi 3-3,5 cm a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 190 stupňů dozlatova, trvá to asi 10-12 minut. Upečené cukroví stáhneme z plechu a necháme vychladnout. Cukroví spojujeme marmeládou a potom potíráme čokoládou.

Ve vodní lázni rozpustíme v misce čokoládovou polevu nebo čokoládu na vaření se 2 lžícemi tuku. Slepené cukroví po okrajích namáčíme do polevy, obalujeme v mletých ořeších a necháme na mřížce ztuhnout. Potom na střed každého kusu kápneme trochu polevy a přilepíme půlku vlašského ořechu.